maanantai 30. tammikuuta 2017

Mustasukkaisuus maksetaan menetetyllä vapaudella


Vuosi on vierähtänyt blogin perustamisesta. Yhteydenottoja on edelleen tullut mukavasti, ihmiset haluavat keskustella milloin mistäkin. Omasta avoimesta suhteestani on tullut luontevampaa ja syvempää, se on hiljalleen ja pienin askelin kehittynyt entistä vapaammaksi. Pidempään jalostuneelle avoimelle suhteelle näyttäisi olevan tyypillistä, että alun (mahdollisesti tiukatkin) reunaehdot ja säännöt hieman loivenevat ja osa säännöistä poistetaan turhina. Monen alunperin tärkeäksi koetun pykälän takaa on paljastunut turha pelko, joka sitten positiivisten kokemusten myötä on paljastanut säännön todellisen luonteen. Avoin suhteeni on myös lisännyt molemminpuolista luottamustamme, mutta toki ajoittaisia pieniä kriittisiä keskusteluja on mahtunut joukkoon. 

Koska kohtaan maailman nykyään tästä perspektiivistä, on mahdotonta palata enää entiseen. Vaikka vielä joskus eläisinkin suljetussa parisuhteessa, tekisin sen tietäen, että järjestely on keinotekoinen. Eläisin unenkaltaisessa tilassa, kuin loitsuttuna. Merkittävä ero moneen muuhun olisi, että tietäisin olevani loitsuttu. Huomaan, että huomioni terävöityy joka kerta kun kuulen tai näen asioita, jotka tulevat tästä maailmasta, kun ihmiset puhuvat tai kirjoittavat suu vaahdoten kokemastaan vääryydestä, eivätkä ymmärrä ristiriitaisia viestejään. Avoin suhteeni kehittyy ja kypsyy, mutta suljetun suhteen valuviat pysyvät samoina. 

Suljetussa parisuhteessa sallitaan molemmille mustasukkaisuuden vaaliminen, jopa sairaalloisuuksiin asti. Mitä muuta häiriökäyttäytymistä suojellaan yhtä ymmärtäväisesti ja yhteisin sopimuksin? Paitsi, että mustasukkaisuutta vaalitaan, se maksetaan menetetyllä vapaudella. Henkilökohtaisesta henkisen kasvun vastuusta irtisanoutuva ihminen hyökkää mieluummin omaa (ja muiden) vapautta vastaan, kuin käsittelisi myrkyllisiä mustasukkaisia tunteitaan. Ymmärrys, anteliaisuus, luottamus, suvaitsevaisuus, intohimo ja rakkaus korvautuvat suhteessa kontrollintarpeella, epäluottamuksella ja muilla negatiivisilla asioilla. 


Kun kuuntelee pitkään yhdessä olleita pariskuntia, huomaa, että suhde määritellään enää käytännölliseksi järjestelyksi, jossa tunnetasolla ollaan samalla viivalla hyvän kaverin kanssa. Lisäksi on kertynyt paljon historiaa, mahdollisesti lapsia ja ystäväpiiriä, joiden säilyttäminen velvoittaa jatkamaan. Hiljalleen ulkoiset olosuhteet määrittelevät ihmisen elämänkuvan ja sisäinen maailma puristuu kasaan, mahdollisesti olemattomiin. Jotkin parisuhteet eivät ole ainoastaan toimimattomia ja rikkinäisiä, vaan suorastaan vahingollisia. Ja silti niissä pysytään. Pettämisen, valehtelun ja vilpin rinnalla vähättely, viileys ja tunteettomuus ovat pidemmän päälle aivan yhtä vahingollisia ja väkivaltaisia asioita. Eivätkö parisuhteessa rakkaus, intohimo, ystävyys ja luottamus olisi parempia asioita kuin synkemmät serkkunsa?

4 kommenttia:

 1. "Kun kuuntelee pitkään yhdessä olleita pariskuntia, huomaa, että suhde määritellään enää käytännölliseksi järjestelyksi, jossa tunnetasolla ollaan samalla viivalla hyvän kaverin kanssa. Lisäksi on kertynyt paljon historiaa, mahdollisesti lapsia ja ystäväpiiriä, joiden säilyttäminen velvoittaa jatkamaan. Hiljalleen ulkoiset olosuhteet määrittelevät ihmisen elämänkuvan ja sisäinen maailma puristuu kasaan, mahdollisesti olemattomiin. Jotkin parisuhteet eivät ole ainoastaan toimimattomia ja rikkinäisiä, vaan suorastaan vahingollisia. Ja silti niissä pysytään. Pettämisen, valehtelun ja vilpin rinnalla vähättely, viileys ja tunteettomuus ovat pidemmän päälle aivan yhtä vahingollisia ja väkivaltaisia asioita. Eivätkö parisuhteessa rakkaus, intohimo, ystävyys ja luottamus olisi parempia asioita kuin synkemmät serkkunsa?"

  Hyvää tekstiä, tunnistan tästä itseni... Nimimerkillä vajaa kaksi vuosikymmentä yhdessä, monta lasta...

  VastaaPoista
 2. Perinteisen parisuhteen Anne14. huhtikuuta 2017 klo 5.25

  Mustasukkaisuus on ongelma avoimissakin suhteissa. Miksi sitä muuten olisi sääntöjä minimirasituksesta omalle parisuhteelle? Että tunteista on puhuttava avoimesti ja että niitä on vältettävä panojen kanssa? Ehkä mustasukkaisuus kuuluu ihmisyyteen? Ei ole yhtä oikeaa tapaa. Ihmiset, suhteet ja elämäntilanteet ovat yksilöllisiä. Kummalla tavalla tahansa voi saavuttaa onnen ja se lienee tärkeintä.

  VastaaPoista
 3. Hei, laitanpa tän kysymyksen tänne kommentiksi, vaikka ehkä ennemminkin voisi kysellä muuten vaan.

  Tähän väliin kiitos hyvästä blogista joka on ollut itselle avuksi omaan suhteeseen liittyviä tuntemuksia käsitellessä.

  Mutta sitten itse asiaan: Oletko lopettanut bloggaamisen, kun edellisestä tekstistä on jo jonkin aikaa? Kiinnostaisi kuulla, onko avoin avioliitto edennyt / muuttunut / toiminut hyvin? Onko tullut mitään uusia näkemyksiä vai onko tosiaan 'kaikki jo sanottu'?

  VastaaPoista
 4. Samaa kyselen. Oma avoin liitto voi paremmin kuin koskaan, mutta on ollut kiva peilata omia ajatuksia täällä. Toivottavasti blogi ei ole lorunsa lopussa :-)

  Nimim. Lady in Red

  VastaaPoista