keskiviikko 3. helmikuuta 2016

"Vaimosi on siis antanut sinulle luvan pettää. Miksi ihmeessä?"Jonossa on paljon mielenkiintoisia aiheita kirjoitettavaksi, mutta yksi kiilasi niiden edelle. Olen lyhyen ajan sisällä käynyt useamman mielenkiintoisen keskustelun. Niissä toinen osapuoli on surutta rinnastanut avoimen suhteen pettämiseen. Ensimmäisellä kerralla tämän rinnastuksen kohdattuani se meni minulta täysin ohi, sillä en ymmärtänyt kuulemaani lausetta lainkaan. Viimeisin, eräällä chat-sivustolla kuulemani sutkautus oli tämä:"Vaimosi on siis antanut sinulle luvan pettää. Miksi ihmeessä?". Tällä kertaa olin valppaampi ja tartuin tilaisuuteeni, halusin tietää lisää! Mitä tuo ihminen kysymyksellään tarkoitti? Näpyttelin vastakysymykseni vauhdikkaasti ja jäin odottamaan vastausta. Mutta liian myöhään, selvästi kiukustunut keskustelukumppanini oli jo poissa. Näin hänet polkemassa jalkaa tietokoneensa vieressä, kenties kostonhimoisesti ja vimmaisin kädenliikkein repimässä ex-poikakaveriensa kuvia: Olette kaikki sikoja!

Jäin pohtimaan asiaa. Yritin kaivella aivojeni sopukoista kauan sitten unohduksiin vaipunutta signaalia; jossain siellä sen täytyi olla! Tässä oli jotain etäisesti tuttua: "avoin suhde on pettämistä". Olinko joskus itse ajatellut näin? Rutistin otsani kurttuun. Mutta juuri kun luulin saavuttavani ajatuksen lähteen, juuri kun olin muistavinani kauan sitten käydyn keskustelun ihmisen kanssa jota en enää muista, se katosi. En kerta kaikkiaan kyennyt muistamaan yhtä ainoaa aiemmin elämässäni muodostamaani loogista päättelyketjua sen tueksi, että avoin suhde olisi pettämistä. Ja unohdukseeni saattoi olla vain yksi syy: tuota loogista päättelyketjua ei ole, eikä ole koskaan ollutkaan olemassa. Kyseessä on ajatusvirhe, aivopieru, periaate, eli tarkistamaton ja muualta kopioitu ajatus johon tukeudutaan koska asian omakohtainen pohdiskelu tuntuu liian työläältä. 

Tarkistin sanakirjasta: pettämisen synonyymi on petos. Ja pettämisen vastakohta on rehellisyys. REHELLISYYS! Voi kun saisin tuon viimeisimmän valokuvien silppuajan istutettua hetkeksi eteeni. Kysyisin häneltä tätä: kuinka monta kertaa olet jättänyt kertomatta poikaystävällesi asioita, joista tämä olisi saattanut olla kiinnostunut kuulemaan? Kuinka monta kertaa olet suoranaisesti valehdellut hänelle, kertonut valkoisen valheen? Oletko koskaan itse pettänyt, tai onko sen kaltaisia ajatuksia käynyt mielessäsi, mutta olet kätkenyt ajatuksesi paitsi poikaystävältäsi, myös itseltäsi? 

Avoimessa suhteessa on oltava rehellinen paitsi puolisolleen, myös itselleen. Puolison luottamuksen pettäminen kuulostaa järjettömältä! Miksi pettäisin puolisoani kun rakkautemme on niin suurta? Miksi jättäisin mitään kertomatta, miksi luopuisin tästä avoimuuden tilasta edes hetkeksi? Miksi myrkyttäisin itseäni epärehellisillä ajatuksilla? Minun on oltava itselleni ultra-rehellinen. 

Kuinka rakastankaan Wikipediaa:


"Uskottomuus tarkoittaa parisuhteen tai polyamorisen suhteen ulkopuolista seksuaalista suhdetta, pettämistä. Uskottomuuden paljastuttua voidaan päätyä eroon. Avoimessa suhteessa molemmat/kaikki osapuolet saavat harrastaa ulkopuolisia seksisuhteita, eikä tätä katsota pettämiseksi." – Wikipedia

5 kommenttia:

 1. Voitko arvioida, montako seksikumppania sinulla on ollut liittonne aikana vaimosi lisäksi? Entä miten monta vaimollasi samaan aikaan sinun lisäksesi? Jos siis lasketaan vain "yksityiset" seikkailut, ei parin kanssa harrastettua seksiä. T. utelias

  VastaaPoista
 2. Kiitos kysymyksestäsi! Vastaukseni: Ei se määrä vaan se laatu :) Uskon, että blogistani on ihmisille hyötyä juuri siksi, että tapahtumat sijoittuvat niin pitkälle ajanjaksolle, mahdollistaen omakohtaiset oivallukset, henkisen kasvun ja elämäntilanteen muuttumisen tässä matkalla. Tällaisia yleisemmällä tasolla avointa suhdetta tarkastelevia blogeja ei ole juuri tullut muita vastaan ja siksi halusin tämän perustaa, uskon että tälle on paikkansa. Olemme käyttäneet keskusteluihin paljon enemmän energiaa kuin itse toimintaan, emmekä jatkossakaan edes yritä muuta. Kun mukaan ottaa sitten vielä sen tosiasian, että vaimolleni on tärkeää ihastumisen tunne ennen seksiä, saa ehkä käsityksen siitä millaisella syklillä hän menee. Minä olen meistä kahdesta selvästi aktiivisempi yksinseikkailija, mutta tiedän paljon pareja joissa seksuaalisesti latautuneempi onkin nainen. Tiedän ettei tämä suoraan vastannut kysymykseesi ja jos haluat tietää lukumääriä, voit toki ottaa yhteyttä sähköpostitse: avoinavioliitto@gmail.com :)

  VastaaPoista
 3. Mielenkiintoista pohdintaa tässä blogissa. Oma avioliitto avattiin kolmisen vuotta sitten ja vaikeuksien kautta voittoon on kuljettu. Meillä on mieheni kanssa vakikumppanit, joita tapaamme säännöllisesti. Jään seuraamaan :)

  VastaaPoista
 4. Tämä on aina erittäin mielenkiintoinen aihe. Minulle itselleni ei varmastikaan avoin suhde sopisi. Tuttuni kertoi että hänen miehensä oli sellaista ehdottanut, ja hän hetken sitä harkitsi mutta lopulta kieltäytyi. Nyt kuitenkin epäilykset ovat heränneet, hän mainitsi että on kuullut etsivätoimistoista. Totuutta kun ei mieheltä itseltä saa kuulemma selville, mutta merkit ovat vahvat. Ikäviä asioita nämä.

  VastaaPoista